Våra mjölsorter

Fullkornsmjöl innehåller mängder av näringsämnen och nyttigheter som vår kropp behöver. Stenmalning är en sval process som bevarar smak och näringsämnen i mjölet. Det ger också vacker färg på brödet.

Vi väljer vårt spannmål med omsorg och det färdiga mjölet är hantverksmässigt framtaget. Spannmålet är ekologiskt odlat. Detta är bra både för naturen och vår egen hälsa. Det är ett genuint hantverk att mala bra mjöl!  

Sortimentet varierar efter tillgång och efterfrågan. Vi maler och bakar enbart på kulturspannmål som ofta har höga strån, vilket passar bra till ekologisk odling. Höga strån ger ett stort rotsystem som tränger ner djupt i marken vilket bidrar till bättre förmåga att ta upp näring och mineraler från jorden. Kulturspannmål är lättare för kroppen att smälta jämfört med modernare sorters spannmål. Det har också oftast hög proteinhalt vilket är bra för bakningen. Många kulturspannmål tycker om att bli lite mer varsamt hanterade jämfört med vanligt vete så knåda dem lagom hårt och länge. Vi erbjuder bland annat Öländskt lantvete, Spelt, Schmidtråg, Svedjeråg, Emmer, Lundenvete, Dala lantvete, Jacoby borstvete samt Naket korn, Nakenhavre och Enkorn i mån av tillgång. 

Fullkornsmjöl är bra till surdeg och skållning. När du bakar surdegsbröd och har lång jästid försvinner fytinsyran vilket gör att kroppen tar upp bland annat järn bättre. Tänk på att stenmalet mjöl suger mer vätska jämfört med valsmalet mjöl. 

Vete är ett av de äldsta sädesslag människan har odlat och kom från enkorn, emmer och spelt. Det finns vårvete och höstvete av olika slag. Vete har mycket bra bakegenskaper och ger god smak till brödet. 

Öländskt lantvete är ett vårvete med goda bakegenskaper. Det har en härlig sötma och ger ett saftigt, gott bröd.

Spelt (eller det tyska namnet dinkel) är en urform av vete. Bröden blir höga och luftiga. Smaken är nötaktig och fyllig. Spelt kan ersätta vete i all bakning. 

Jacoby borstvete är ett höstvete med god smak, hög proteinhalt för att vara höstvete och goda bakegenskaper.

Lundenvete är ett vårvete som passar till bakning av alla slag. Det unika med Lundenvetet är att det är ett evolutionärt vete. Det innebär att det består av äldre vetesorter som blandats. De plantor som sedan trivs bäst överlever och efter 6 år hade en ny sorts vete anpassat sig och blivit till genom naturligt urval. Det odlas på Lundens gård i Västergötland. 

Dala lantvete kom urspungligen från Dalarna. Det är ett vårvete med hög proteinhalt och bra mineralsammansättning. När det växer på fältet har axen olika färg och form. Det passar bra till bröd, kakor, pannkakor, pajdegar med mera.

Råg ger en väldigt god smak till bröd och knäckebröd. Det är bra till surdeg och skållning. Råg innehåller mycket järn, kalium och mineraler. Bröd enbart på råg blir ”tunga” men så goda. Svedjeråg har en mild rågsmak och högt proteininnehåll. Schmidtråg har kraftigare rågsmak.  Våra vetesorter varierar efter tillgången på spannmål. Korn är mycket näringsrikt, har fantastisk smak och ger fin färg till brödet. Gott att rosta i ugn.